Ik kom niet in slaap

Lig je wakker? In dit artikel lees je wat je kunt doen als je niet in slaap komt.

Ik lig wakker

Over slaapproblemen > Ik kom niet in slaap

Moeilijk in slaap komen

Lig je lang wakker en kom je moeilijk in slaap? Dan zoek je waarschijnlijk naar tips om sneller in slaap te vallen. Want er is niets vervelender dan vermoeid opstaan na een slapeloze nacht. In deze blog lees je wat je kunt doen om makkelijker in slaap te komen.

Waarom kan ik niet slapen?

Veel mensen vallen moeilijk in slaap, maar de oorzaak hiervan varieert. Slaap is namelijk heel persoonlijk. Herken jij je in een van de onderstaande oorzaken?

Ik lig te woelen en te draaien in bed

Lig je niet meteen lekker in bed? Het is normaal dat het even duurt voordat je een fijne slaaphouding vindt. Maar als je meer dan een half uur ligt te woelen en draaien, dan heeft het invloed op je slaap. Maar waar komt dat onrustige gevoel door? Langdurig gedraai en gewoel kan te maken hebben met spanning en onrust. Je hebt de stress van de dag nog niet goed van je af laten glijden en je spieren zijn gespannen. Het lukt je daarom niet om een comfortabele slaaphouding te vinden. Pijnlijke nek- of rugklachten kunnen ook leiden tot veel gedraai in bed. Het lukt je door de pijn niet om aangenaam in bed te liggen. Je kussen of matras zijn ook oorzaken van gewoel en gedraai in bed. Als je kussen en matras te zacht, of juist te hard zijn, dan is het moeilijk om een fijne slaaphouding te vinden.

Ik lig te piekeren in bed

Begint je hoofd te malen zodra je in bed ligt? Je bent niet de enige. Er zijn veel mensen die voor het slapengaan onrustige gedachten hebben. Piekeren komt meestal voor als je overdag te weinig rust hebt gehad of ‘s avonds te actief bent geweest. In bed is het dan opeens stil en donker zonder prikkels wat leidt tot tijd en ruimte om na te denken. En dat is lastig, want je kunt het probleem waarover je piekert op dat moment niet oplossen. Het blijft rondspoken in je hoofd omdat je het niet los kunt laten. Je valt daardoor moeilijk in slaap.

Ik voel weerstand tegen het naar bed gaan

“Nog één aflevering, en dan ga ik naar bed” is een gedachte die je vast herkent. Het is al best laat, maar je zit zo lekker op de bank dat je eigenlijk geen zin hebt om te gaan slapen. Het gevolg is dat je te laat in bed ligt en nog te actief bezig bent in je hoofd. Veel mensen hebben hier last van.

Heb je chronisch slaaptekort? Dan kun je je misschien meer vinden in de gedachte “Ik kan wel naar bed gaan, maar ik val toch niet in slaap”. Je houdt op deze manier zelf negatieve gedachten over slaap in stand en zonder hulp is dat moeilijk te doorbreken.

Je kunt ook weerstand voelen omdat je aan je slaapkamer vervelende herinneringen hebt. Je hebt daar bijvoorbeeld veer ruzie gehad met je partner, of veel in bed gelegen omdat je lang ziek bent geweest. Je hebt door deze herinneringen negatieve associaties met je slaapkamer gecreëerd die veel weerstand kunnen oproepen. Ontspannen en in slaap vallen zijn dan grote uitdagingen.

Mijn partner houdt me wakker

Romantisch in elkaars armen in slaap vallen is ieders droom, maar slapen naast je partner is soms helemaal niet zo makkelijk. De ene keer heb je het te warm, de andere keer te koud omdat je partner je deken gestolen heeft. Of je voelt opeens een stel koude voeten in je rug. Ook een beweeglijke partner die onrustig in bed ligt en steeds naar de wc moet is natuurlijk niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het vervelendste is misschien wel een snurkende partner. Je kunt zelf niet goed slapen door het geluid, maar je partner ondervindt in dit geval zelf ook slaapproblemen. Snurken kan er namelijk voor zorgen dat je niet in een diepe slaap komt. Kortom, slapen met je partner voldoet niet altijd aan het beeld uit romantische films.

Hoe val ik sneller in slaap?

Nu wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om sneller in slaap te vallen. In de meeste gevallen is onrust of stress de kern van het probleem. Je gaat met een gespannen lichaam en geest naar bed en je kunt de slaap niet vatten. Slaap is namelijk geen aan-/uitschakelaar. Je hoofd, lijf en zenuwstelsel moeten tot rust komen om in slaap te kunnen vallen. Maar hoe doe je dat?

Allereerst is het belangrijk dat je in de avond geen stressvolle activiteiten meer doet. Werken of studeren in de avond is funest voor je slaap, omdat je te weinig tijd hebt om in een rustmodus te komen. Moet je nog iets afmaken? Zorg ervoor dat je dat voor 20:00 doet, want je hebt minimaal twee uur nodig om volledig te ontspannen.

Wat doe je dan na 20:00? Je kunt een avondritueel doen om tot rust te komen. Een avondritueel bestaat uit ontspannende activiteiten die je elke avond voor je gaat slapen herhaalt. Je kunt bijvoorbeeld rustige yoga oefeningen doen om je spieren te ontspannen, een boek lezen of een warm bad nemen.

Schrijven heeft ook een ontspannende werking. Koop een mooi boekje en schrijf hierin elke avond alles op wat in je opkomt. Door je gedachten op papier te zetten, voorkom je ook nog eens piekergedachten.

Een bodyscan is een andere ontspannende oefening. Je legt de focus volledig op jezelf, het enige waar je controle over hebt. Je voelt elk deel van je lichaam heel bewust aan en probeert zo stap voor stap je lichaam te ontspannen.

Er zijn dus voldoende ideeën voor een avondritueel, maar kies vooral activiteiten die je zelf fijn vindt om te doen. Als je het avondritueel elke avond herhaalt, leer je je lichaam bij het uitvoeren van het avondritueel dat het tijd is om te slapen.

Ben je zelf ontspannen maar kan je niet slapen omdat je partner gespannen is? Deel deze tips dan met je partner. Als een snurkende partner de oorzaak is, dan loont het om een anti-snurk myotape uit te proberen of toch maar eens naar de huisarts te gaan. Af en toe apart slapen is ook een goede optie. Dat voelt misschien wat onwennig, maar als je beiden beter slaapt ben je al snel een leukere partner voor elkaar.