Slaapproblemen oplossen

In dit artikel lees je alles over het oplossen van slaapproblemen.

Meer over slaapprobemen

Over slaapproblemen > Slaapproblemen oplossen

Wat zijn slaapproblemen?

Een hele grote groep mensen heeft last van slaapproblemen. Onder slaapproblemen verstaan we moeilijk in slaap vallen, ‘s nachts vaak wakker worden of te vroeg in de ochtend wakker worden. Als je minimaal een maand drie keer per week slecht slaapt en het invloed heeft op je dagelijks leven, zoals op relaties of werk, dan heb je last van slapeloosheid.

Hoe ontstaat slapeloosheid?

Slaap is heel persoonlijk. Het ontstaan van slapeloosheid is dus verschillend van mens tot mens.

De meest voorkomende oorzaak van slapeloosheid is langdurige stress. Je voelt je constant alert, je spieren spannen zich aan en ‘s nachts kun je je gedachten niet meer stil zetten. Het is dan erg moeilijk om in slaap te vallen Een lange tijd slecht slapen door stress kan leiden tot chronisch slaapgebrek.

Overmatig gebruik van alcohol is ook een oorzaak van slaapgebrek. Alcohol verlaagt namelijk de kwaliteit van je slaap omdat je nauwelijks in een diepe slaap komt. Ook cafeïne kan slaapgebrek veroorzaken. Als je veel koffie drinkt of laat op de dag nog koffie drinkt, val je minder makkelijk in slaap. Cafeïne heeft namelijk een stimulerend effect en maakt je alert waardoor inslapen lastig is.

Een andere oorzaak van slapeloosheid is werken in nachtdiensten. Je biologische klok zorgt ervoor dat je je overdag actief voelt en ‘s avonds in het donker moe wordt. Als je ‘s nachts werkt en overdag slaapt zoals bij nachtdiensten, raakt je biologische klok ontregeld. Je valt dan minder makkelijk in slaap of wordt te vroeg wakker.

Er zijn ook externe factoren die slaapgebrek tot gevolg kunnen hebben. Omgevingsgeluid, een te warme slaapomgeving of te weinig verduistering in de slaapkamer zijn voorbeelden hiervan. Deze factoren verstoren je slaap en kunnen op de lange termijn slapeloosheid veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van slaapgebrek?

Slaapgebrek heeft een grote invloed op jouw dagelijkse leven, je merkt het aan alles. Je hebt minder energie en voelt je vermoeid en futloos. Soms ben je zelfs chagrijnig of prikkelbaar en kun je minder genieten van de dag. Slapeloosheid heeft ook invloed op je productiviteit, concentratie en creativiteit. Het normale leven kan ineens als een enorme opgave voelen. En niet te vergeten, als je slecht slaapt, kan je weerstand lager worden waardoor je bijvoorbeeld sneller verkouden wordt.

Drie tips voor beter slapen

Er is geen universele oplossing voor slaapgebrek, want slaap is erg persoonlijk. Dit zijn drie dingen die je kunt proberen om beter te slapen:

Tip 1: Creëer een slaaproutine

Routines zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Kies een vaste tijd om naar bed te gaan en om wakker te worden. Houd dit ook in het weekend vol, ook al is het soms heel verleidelijk om wat langer in bed te blijven liggen. Na een tijdje zul je dan merken dat je beter kunt slapen en vanzelf zonder wekker wakker wordt.

Tip 2: Ontspan voordat je naar bed gaat

‘S avonds is het belangrijk dat je de tijd neemt om te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld meditaties, yoga oefeningen, of ademhalingsoefeningen doen. Houd je hier niet zo van? Lees dan een mooi boek, doe iets creatiefs of schrijf je gedachten van je af Je kunt ook buiten een rondje gaan wandelen om te ontspannen. Ga in ieder geval de laatste twee uur van de dag niet intensief sporten of urenlang scrollen op je telefoon, want dit heeft een averechts effect.

Tip 3: Zorg voor voldoende daglicht en beperk schermgebruik in de avond

Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende daglicht krijgt. Ga in de ochtend en middag lekker buiten wandelen, dan krijg je ook meteen wat frisse lucht! Je kunt in de donkere wintermaanden ‘s ochtends een lichttherapielamp of een lichtbril gebruiken om aan voldoende licht te komen. In de avond moet je het gebruik van apparaten met schermen beperken want dit kan je slaaphormoon verstoren. Steek in plaats daarvan kaarsjes aan, dim de lichten en lees een mooi boek. Je lichaam krijgt dan vanzelf een signaal dat het tijd is om te gaan slapen.