Waarom ben ik zo moe?

In dit artikel lees je waarom je zo moe bent.

Waarom ben ik zo moe?

Over slaapproblemen > Waarom ben ik zo moe?

Moe wakker worden

Word je moe wakker en heb je weinig energie? Kun je de dag pas beginnen na een kop koffie? Grote kans dat de kwaliteit van je slaap niet in orde is. In dit artikel geven we jou tips voor betere slaap zodat je weer uitgerust en energiek wakker wordt.

Hoe weet ik of ik goed slaap?

Als je binnen een half uur in slaap valt en ‘s ochtends met energie opstaat, dan slaap je goed. De meeste mensen hebben zo’n 7 tot 9 uur slaap nodig om zich de volgende dag goed te voelen. Slaap je voldoende uren, maar word je alsnog vermoeid wakker? Je hebt dan waarschijnlijk te weinig diepe slaap wat betekent dat je lichaam ‘s nachts niet voldoende rust en herstelt.

Ben ik oververmoeid?

Herken je de volgende signalen? Je bent dan waarschijnlijk oververmoeid. Het is belangrijk dat je je slaap prioriteit gaat geven.

  • Je hebt een futloos gevoel en hebt eigenlijk geen zin om dingen te doen
  • Je bent soms duizelig, draaierig of misselijk
  • Je ziet er vermoeid uit en hebt wallen en een bleek gezicht
  • Je raakt snel emotioneel of geïrriteerd
  • Je bent snel afgeleid
  • Je hebt moeite om overdag wakker te blijven

Wanneer heb ik voldoende geslapen?

Je hebt voldoende geslapen als je je goed en energiek voelt als je opstaat. Je hebt energie, kan je goed concentreren op je werk en hebt bijvoorbeeld zin om met vrienden af te spreken. Merk je dat je te moe bent om zulke dingen te doen? Dan heb je waarschijnlijk niet goed genoeg geslapen.

Tips voor als je moe bent

Beter slapen is de meest effectieve manier om je minder moe te voelen. Hier volgen tips voor een betere nachtrust.

Neem overdag wat rustmomentjes

Stress is de meest voorkomende oorzaak van slechte slaap. Omdat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, uit dit zich in spanning in je lijf. Je wilt alles te snel doen en je krijgt last van nek, schouders of rug. Je kunt deze spanning verminderen door rustmomenten te nemen gedurende de dag. Drink een kopje thee, lees een paar pagina’s uit een mooi boek of maak een wandelingetje. De opbouw van spanning wordt zo onderbroken. Je zult merken dat je je ‘s avonds meer ontspannen voelt en makkelijker in slaap valt.

Creëer een avondritueel

Een avondritueel is een goede manier om sneller en dieper te slapen. In een avondritueel volg je een vast patroon van rustgevende activiteiten die je helpen zowel lichamelijk als geestelijk in een ruststand te komen. Voorbeeld van een avondritueel: 10 pagina’s lezen met een kopje thee, mediteren, tanden poetsen, pyjama aan en naar bed. Als je het avondritueel elke dag herhaalt, wordt het vanzelf een gewoonte.

Houd vaste slaaptijden aan

Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Houd dit ook vol in het weekend. Als je dit doet, word je op een gegeven moment vanzelf moe ‘s avonds en heb je geen wekker meer nodig in de ochtend.

Doe een powernap voor meer energie

Heb je slecht geslapen en voel je je overdag erg moe? Doe dan een powernap. Geef je lichaam en geest rust zodat je makkelijker de dag door kan komen. Een goede powernap is zo’n 20 minuten en doe je niet later dan 15:00 ‘s middags. Maak deze powernap niet te lang, want dan kan je ‘s avonds niet goed slapen. Je slaapdruk is dan namelijk te laag, omdat je al veel geslapen hebt gedurende de dag.

Doe ademhalingsoefeningen om te ontspannen

Een ademhalingsoefening helpt je in het nu te komen en te ontspannen. Een simpele ademhalingsoefening die je kunt doen is “langer uitademen”. Ga hiervoor rustig zitten, word je bewust van je ademhaling en probeer je uitademing te verlengen: adem 4 seconde in, en 6 seconde uit. Na zo’n 2-5 minuten, merk je vanzelf dat je lichaam zich ontspant. Dit is een hele fijne oefening om beter te slapen en je kunt het zowel in de avond als overdag doen.

Image alt

Ontdek met deze gratis checklist..

- De 7 verschillende soorten rust (die iedereen nodig heeft) - Dat er veel meer manieren zijn om op te laden dan alleen slaap - Praktische voorbeelden met alle valkuilen, do's en don'ts - Hoe je stress kunt verminderen en een burn-out kunt voorkomen