Over slaaptherapie > Over slaaptherapie bij Culture of Sleep

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij Culture of Sleep geven we slaaptherapie op afstand. Dit betekent dat alle sessies online plaatsvinden, door middel van videobellen. Je hoeft dus niet de deur uit en kunt de therapie gewoon vanuit huis volgen. Voor je daadwerkelijk start met slaaptherapie kun je een gratis kennismakingsgesprek inplannen. Zo kun je samen met de therapeut overleggen of slaaptherapie jou zou kunnen helpen.

Wat kun je van slaaptherapie verwachten?

Met slaaptherapie ga je samen met je therapeut op zoek naar onbewuste gedachten en patronen die jouw slaap in de weg zitten. Vanuit daar ga je stap voor stap aan de slag met het veranderen van jouw gedrag en leer je nieuwe gewoontes aan die je beter helpen slapen op de lange termijn. Je kijkt samen naar de nacht, maar juist ook naar de dag. Bij slapeloosheid is er namelijk bijna altijd sprake van een disbalans in de dagelijkse belasting. Als je deze disbalans niet aanpakt, hebben alle trucjes om beter te slapen helaas geen zin. Je leert beter te voelen en naar je lichaam te luisteren zodat je jouw grenzen goed kunt bewaken. Je leert ook hoe je overdag goed kunt opladen en ontspannen zodat je gedurende de dag in balans blijft, wat ervoor zorgt dat je ‘s nachts beter kunt slapen. Onze slaaptherapeuten zijn opgeleid als ergotherapeut. Naast slaap zijn zij gespecialiseerd in het in balans brengen van belasting en belastbaarheid. Ze kunnen je daarom ook goed helpen bij stress- en burn-outklachten. We helpen je om je slaap op een duurzame manier te verbeteren en geven je handvatten om het in de toekomst zelf te blijven doen. Na het volgen van slaaptherapie heb je het vertrouwen in je nachtrust hervonden en weet je wat je moet doen als je niet kunt slapen.

Wat zijn de stappen die je neemt binnen de therapie?

Samen met je therapeut neem je de volgende stappen:

Intake

Na het kennismakingsgesprek met jouw slaaptherapeut volgt een intakegesprek. Dit gesprek dient om jou en jouw situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Na het in kaart brengen van je situatie stel je samen met de therapeut één of meerdere doelen op.

Onderzoek en analyse

In de onderzoeksfase ga je samen met jouw therapeut op onderzoek uit. Hoe zien jouw dagen (en jouw nachten) eruit? Wat doe je allemaal op een dag? Hoeveel stress, spanning en vermoeidheid ervaar je? En welke gevoelens en gedachten zorgen ervoor dat jij ‘s avonds niet in slaap kunt vallen?

Concrete adviezen en implementatie

Op basis van het onderzoek en de analyse krijg je van jouw slaaptherapeut concrete adviezen over het aanbrengen van balans in jouw dagelijks leven, het reguleren van je autonome zenuwstelsel en het verbeteren van je slaap. Tijdens verschillende sessies bespreek je met je therapeut wat er voor jou werkt en wat niet, zodat je waar nodig bij kunt sturen.

Evaluatie

Aan het einde van het traject evalueer je samen met jouw therapeut de doelen die je tijdens het intakegesprek hebt opgesteld. Wat heb je geleerd? Wat zijn jouw uitdagingen? En heb je jouw doelen behaald? Mochten jouw doelen nog niet behaald zijn, denkt je therapeut met je mee over eventuele vervolgstappen. Het kan zijn dat je verder gaat met de behandeling, maar het kan ook zijn dat je wordt doorverwezen naar een ander specialisme om je zo de best mogelijke hulp te bieden. Uiteindelijk bepaal jij.

Heb jij interesse in slaaptherapie?

Goed slapen is dichterbij dan je denkt. Wil je weten of slaaptherapie jou zou kunnen helpen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze slaaptherapeuten.