Slaap bij burn-out > Signalen dat het tijd is om beter voor jezelf te zorgen

Je slaapt regelmatig slecht.

Eén van de voornaamste oorzaken van slaapproblemen is stress. Bij langdurige stress maakt jouw lichaam (te)veel cortisol aan. Je hormoonhuishouding raakt hierdoor uit balans. Zo wordt er bij een verhoogde cortisolspiegel bijvoorbeeld minder melatonine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je minder goed slaapt.

Je ervaart steeds vaker lichamelijke kwaaltjes.

Heb je regelmatig hoofdpijn? Ben je vermoeid? Heb je vaak last van rugpijn of spierpijn? Ben je vaker ziek? Vage klachten, die niet per se een duidelijke oorzaak hebben, kunnen symptomen zijn van stress en overspanning. Want stress uit zich niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam.

Je bent vaker vergeetachtig en hebt moeite met focussen.

Te weinig pauze nemen is belastend voor je hersenen. Je brein heeft rust nodig om opgedane informatie en prikkels te verwerken. Als je te weinig rust neemt heeft dit invloed op je mentale gezondheid. Het vermindert je concentratievermogen en maakt je gevoeliger voor afleiding. Ook de werking van je geheugen wordt aangetast. Niet genoeg rust nemen maakt je brein dus een stuk minder efficiënt.

Je hebt last van een middagdip.

Een middagdip is eigenlijk een heel natuurlijke reactie van je lichaam. Maar als jij niet goed voor je lichaam zorgt door middel van bijvoorbeeld gezonde voeding, lichaamsbeweging en genoeg (nacht)rust, kun je hier een stuk meer last van krijgen dan nodig is.

Je voelt je snel overprikkeld.

Iedereen heeft weleens moeite met het filteren van prikkels. Vermoeidheid maakt dit bijvoorbeeld een stuk lastiger. Maar raak jij regelmatig snel overprikkeld? Dan kan dit heel goed een reactie zijn op (teveel) stress. Een overbelast zenuwstelsel is namelijk veel minder goed in het filteren van prikkels. Te lange overprikkeling kan overspanning of zelfs een burn-out tot gevolg hebben.

Je voelt je snel geïrriteerd.

Stress put je uit, zowel psychisch als lichamelijk. Deze uitputting zorgt ervoor dat je sneller emotioneel bent en een korter lontje hebt. Hoe meer stress jij in je leven hebt, hoe minder je kunt hebben en hoe sneller je geïrriteerd raakt.

Herken jij jezelf in deze signalen?

Trek dan op tijd aan de bel. Luister naar je lichaam. Want je kunt overspanning of een burn-out beter voorkomen dan genezen.